субота, 5 березня 2016 р.

Основні правила безпеки при поводженні з мисливською зброєю

Головною умовою безпеки при поводженні з мисливською зброєю і використанні мисливської зброї на полюванні є знання видів і способів полювання із застосуванням мисливської зброї, тверде знання і виконання правил безпеки при поводженні з мисливською зброєю і сувора дисципліна всіх мисливців при виробництві полювання.

Мисливська зброя і боєприпаси повинні зберігатися в умовах, що виключають доступ і користування ними іншими особами, особливо дітьми. Зброя повинна міститися в справному стані і зберігатися незарядженим, бажано в розібраному вигляді, а боєприпаси замкненими. Найкраще зброю і боєприпаси зберігати в спеціальному металевому ящику під замком.

Стрілянина і знаходження із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також у безпосередній близькості від них забороняється. Знаходження із зарядженою зброєю і стрілянина допускаються тільки на відстані, що забезпечує безпеку людей і домашніх тварин в населеному пункті.

Примітка. Пристрілка мисливської зброї повинно проводитися в місцях, спеціально відведених для цієї мети, або в організованому порядку в місцях з природним огорожею (яри, рови тощо), або в окремих випадках у місцях, добре переглядаються на всю дистанцію польоту снаряда. При необхідності виставляється сторожова охорона.

Не допускається виїзд мисливців і перебування на полюванні з несправною зброєю.

Мисливець зобов'язаний поводитися зі зброєю так, як ніби воно завжди заряджене і готова до пострілу.

Забороняється направляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона не заряджена. Зброя мисливець повинен тримати так, щоб стовбури рушниці завжди були спрямовані в бік від людей, домашніх тварин або будівель. При заряджанні або розрядженні рушницю слід направляти стволами вгору або в землю, відвернувшись убік від інших мисливців.

Забороняється передавати іншому мисливцеві рушницю, заздалегідь не оглянувши і не розрядивши його. Узявши рушницю, необхідно передусім переконатися, що воно розряджена.

Забороняється зводити курки без необхідності зробити негайний постріл, а безкурковое зброю тримати з відкритим запобіжником.

При пересуванні на всіх видах транспорту зброя повинна бути в чохлах або розібраним. При коротких переїздах всередині угідь, а також при пересуванні на човні по водоймі під час полювання і слідування до куренів і засидкой допускається тримати рушницю зібраним, але обов'язково розрядженим і спрямованим стволами вгору або в сторону від знаходяться поруч людей.

При подоланні на полюванні перешкод - канав, огорож, буреломів, переході по поклажах через річки, струмки зброю необхідно обов'язково розрядити.

У уникнення пострілу, спрямованого в самого себе, ніколи не слід витягувати зібрану зброю за стовбури з човна, вози, саней, машини.

При підході до населеного пункту, місця привалу, збору, до машини рушницю слід обов'язково розрядити.

На привалі зброю слід вішати на надійну, вище людського зросту опору, міцний сучок дерева, попередньо розрядити рушницю і переконавшись у фортеці сука дерева або іншої опори.

Особливу обережність мисливець повинен дотримуватися при стрільбі. У заростях, кущах і закритій місцевості забороняється стрілянина по злітає птахові нижче 2,5 метра.

Забороняється стріляти на "шум", "шерех", по неясно видимій цілі, в тумані, в сильний снігопад, у сутінках, проти сонця і за інших умовах поганої видимості.

Стрілянину кулею, навіть з гладкоствольних рушниць, а також картеччю і великими номерами дробу мисливець повинен виконувати з особливою обережністю і тільки попередньо переконавшись в тому, що в напрямку пострілу немає людей або домашніх тварин.

Необхідно пам'ятати, що кулі, випущені з гладкоствольної рушниці, небезпечні на відстані одного кілометра, картеч на 400-500 метрів, великі номери дробу до 200-300 метрів, а також те, що куля і дріб дають рикошету від дерев або мерзлого грунту і навіть в густому лісі часто проходять велику відстань, не зачепивши дерев або природних перешкод.

Стріляючи, мисливець повинен завжди пам'ятати, що в угіддях можуть знаходитися інші мисливці, туристи, лижники, а також люди, які виробляють сільськогосподарські роботи, рубку лісу, випас худоби, збір грибів та ягід.

При груповому ходовому полюванні на пересіченій місцевості, в лісі, очеретах, заростях слід бути особливо уважним при пострілу. Суворо дотримуватися взятий напрям, постійно підтримувати слуховий і зоровий зв'язок з іншими мисливцями.

При стрільбі, особливо бездимного пороху, у разі осічки мисливець не повинен відразу ж відкривати рушницю, так як трапляється, що порох від капсуля запалюється повільно і може статися так званий "затяжний" постріл при відкритій рушниці. Після осічки рушницю можна відкривати через 3-5 секунд.

У випадку падіння рушниці або мисливця з рушницею слід негайно ж розрядити рушницю і переконатися, що в канали ствола не потрапили земля, сніг, листя, трава. Інакше при пострілі, при забитих землею, снігом, травою або листям стовбурах може статися розрив або роздуття стовбурів і навіть поранення мисливця. При попаданні землі або снігу в канали стволів необхідно негайно прочистити стовбури.

Після пострілу слід всякий раз перевіряти, чи не залишилося в каналах стволів пижів, прокладок, частин розірваної вати. Цим оберігається рушниця від розриву стволів, а мисливець від можливого поранення.

Категорично забороняється добивати прикладом рушниці пораненого звіра чи птаха. При ударі прикладом рушниці об землю може статися постріл, спрямований на самого мисливця.

Якщо патрон не входить в патронник (відволожився, калібрується, роздута гільза), ніколи не слід досилати його силою в патронник, а тим більше забивати. Це небезпечно, так може статися постріл при відкритій рушниці. Патрон слід обережно витягнути з патронника і замінити іншим.

Якщо рушниця не закривається внаслідок погано поставленого капсуля-запальника в гніздо капсуля гільзи, то такий патрон слід замінити іншим. Закривання рушниці силою в цьому випадку може привести до займання капсуля, пострілу при відкритій рушниці і важкого поранення мисливця.

Якщо заряджений патрон не висувається з патронника екстрактором, необхідно, закривши рушницю, зробити постріл. Стріляна гільза буде легко вилучено. У випадку, коли при відкриванні рушниці головка гільзи проскочила через екстрактор, а патрон залишився в патроннику, слід відокремити стовбури від колодки рушниці, відгвинтити гвинт екстрактора, вийняти або виштовхнути патрон за допомогою вирізаного прута, шомпола або ручного екстрактора.

При поперечному розриві папковой гільзи, частина якої залишилася в каналі ствола, подальша стрільба з цього ствола не допускається. Засіла частина гільзи слід витягати екстрактором.

Не допускається стрілянина одночасно з двох стволів двоствольної рушниці. У уникнення здавленого пострілу і поранення пальців ніколи не слід закладати в скобу на спускові гачки одночасно два пальці.

Крайня обережність повинна дотримуватися мисливцями при стрільбі з човна. Абсолютно недопустима стрільба з човна через веслярів або інших мисливців, що знаходяться в човні.

На нестійкому човні не можна стріляти стоячи, а також у напрямку поперек борту човна. Човен легко може перекинутися.

При стрільбі стоячи, навіть із стійкого човна, можна стріляти по дичині, що вилетіла упоперек бортів або ззаду. У слідстві віддачі можна впасти в човен або за борт, маючи в руках рушницю, готове до пострілу з другого стовбура.

При зміні веслярів або стрільців, а також при будь-яких переходах мисливців в човні рушниця розряджається. Перехід по човну відбувається без зброї. Коли перехід закінчений, мисливцеві передається його розряджена рушниця.

Виробництво стрільби веслярами не допускається.

При переїздах на човні до місць полювання рушниці мисливців в розрядженому вигляді надійно, в уникненні їх ковзання і падіння, укладаються у носа або корми човна з напрямком стовбурів у бік від знаходяться в човні людей.

При колективних полюваннях кожен мисливець має бути особливо уважним і знати особливі умови цього полювання, залежні від об'єктів і способів полювання, характеру місцевості і ін., І строго виконувати правила безпеки при поводженні зі зброєю проведенні колективних полювань.

Начальник команди, єгер або організатор полювання перед початком будь-якого полювання зобов'язані провести з мисливцями інструктаж з техніки безпеки при виробництві цього полювання і дати мисливцям чіткі вказівки про порядок її проведення та особливості стрільби в умови цього полювання.

Перед полюванням і під час полювання категорично забороняється вживання спиртних напоїв. Особи в нетверезому стані до полювання не допускаються. Мисливець з рушницею, що знаходиться хоча б в слабкому ступені сп'яніння, є небезпечним для оточуючих.

Керівники полювання, єгеря, начальники команд, які допустили проведення полювань без інструктажу з техніки безпеки, а також дозволити участь у полюванні особам у нетверезому стані, несуть особисту відповідальність за порушення техніки безпеки при проведенні полювань

Немає коментарів:

Дописати коментар